Punktem wyjścia dla tego projektu był istniejący domek letni „zawieszony” na stoku w malowniczym terenie. Stary dom znajdował się na środku działki zostawiając do dyspozycji jedynie nieużyteczny i stromy stok wokół siebie. Głównym zadaniem projektanta było odzyskanie przestrzeni wokół domu dla użytku domowników poprzez stworzenie w miarę płaskich powierzchni. Największa część budynku jest „wtopiona” w stok, tworząc dość dużą płaską platformę na poziomie parteru.

Połowa z niej jest dodatkowo podniesiona przez znajdujące się nad nią piętro budynku, pozostawiając drugą połowę otwartą w formie tarasu połączoną bezpośrednio z wewnętrzną kuchnią. Obok niej znajduje się strefa dzienna. Studio to, lub raczej miejsce inspiracji i tworzenia dzieł sztuki jest dla Włoskiego projektanta i jego żony wspaniałym i wygodnym miejscem, w którym osiedli na dłuższą chwilę swojego życia.

Komentarze

1 KOMENTARZ