Nowoczesne rezydencja nadwodna zaprojektowana została przez architektów z pracowni Rosselli Luigi. Ten dom położony na wschodnich przedmieściach Sydney (w Australii) jest dość rzadkim przykładem umiejscowienia budynku tak blisko wody. Dzięki temu patrząc przez wielkie okna ma się wrażenie dryfowania w zatoce.

Studio projektowe Luigi Rosselli Architects wygrało konkurs architektoniczny na rozwój okolicy dzięki propozycji odnowienia i przebudowy trzykondygnacyjnego domu, podczas gdy konkurenci proponowali wyburzenie go i rozpoczęcie pracy od czystego miejsca. Adaptacja taka stanowi najlepszą drogę pozwalającą na zachowanie ekologicznego podejścia zarówno na etapie budowy jak i późniejszego użytkowania budynku. Dodatkową korzyścią z takiego podejścia była możliwość zachowania umiejscowienia budynku bezpośrednio przy linii wody. Nowy budynek natomiast musiałby zostać przesunięty dalej od brzegu.

Miłośnicy architektury and wyrafinowani kolekcjonerzy, którzy zlecili realizację tego projektu wymagali by przygotowana rezydencja miała miejski, ale elegancki charakter z wnętrzami nadającymi się na prezentowanie ich kolekcji. To dzięki temu położono tak duży nacisk na wygospodarowanie przestrzeni odpowiednich do prezentacji dzieł sztuki oraz odpowiednie doświetlenie wnętrza.

Dziedziniec wejściowy stanowił wcześniej ciasny podjazd otoczony garażami, które należało przenieść w inne miejsce, by wyeksponować front budynku i nadać mu przestrzeni już od samego wejścia. Pozwoliło to także na umieszczenie tam rzeźbionych figur roślinnych oraz grę teksturami, pozwalającymi uwydatnić ich najwspanialsze detale. Rezultat przywrócił dostojność strefy powitalnej, w której to ludzie, a nie samochody są najważniejszymi gośćmi.

Wnętrza zaprojektowała Alexandra Donohoe z pracowni Decus Interiors
Otoczenie domu zaaranżował architekt przestrzeni – William Dangar z Dangar Group / William Dangar Associates
Zdjęcia: Justin Alexander i Edward Birch

źródło: luigirosselli.com

Komentarze