Rezydencja Point Grey znajduje się w dzielnicy Vancouver o tej samej nazwie. Stroma działka znajduje się w dzielnicy, w której obowiązują surowe przepisy budowlane. Nakazują one właścicielom domów, utrzymanie jednorodzinnej, zwartej zabudowy, która pozwala kłaść największy nacisk na piękne otoczenie i wspaniałe widoki gęsto zalesionej przestrzeni.

Życzeniem właściciela działki było stworzenie budynku, który zachowując szacunek do otaczającej natury będzie się z nią komponował, zapewniając jednocześnie wygodę mieszkańcom.

Górne piętra domu Point Grey posadowione są na betonowej podstawie tworzącej stabilną bazę na stromym zboczu. Stanowi ona również mocną granicę obrysu budynku. Budynek stanowi połączenie struktur ze stali i szkła, co pozwala na swobodny przepływ światła naturalnego do wszystkich części domu. Dodatkowo przesuwane drzwi szklane pozwalają na całkowite otwarcie wnętrza do przestrzeni patio, oferując znaczne powiększenie salonu w cieplejsze dni.

Główny poziom budynku zawiera strefę dzienną, jadalnię z aneksem kuchennym, które łączą się bezpośrednio z patio i basenem stanowiącym zadaszenie betonowej podstawy domu. Basen został wykonany w taki sposób, by z jego powierzchni rozchodził się szeroki widok, niezakłócony elementami konstrukcyjnymi.

źródło: Evoke International Design – www.evoke.ca
zdjęcia: Ema Peter i Janis Nicolay

Komentarze